"elevél"

Címkék

Hozzászólások

  • lackó: @zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31) Kékfrankosok, szépen, sorban
  • sirdavegd: Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28) Hárman a Hegyről
  • AG 2.0: nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54) Félig-meddig pá
  • lackó: @Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12) Északi kitekintés
  • lackó: @zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09) A címke halála

Északi kitekintés

2010.02.24. 14:22 lackó

Drozdík Pince, Felvidék

Mostanában egyre népszerűbbek és ismertebbek a Régi-Magyarországról származó borászatok: Ménesről Balla Géza, Szerémségből Maurer Oszkár, Szlovéniából Czukék, Rozmanék, Felvidékről Bott Frigyes, Melecsky Zsolték neve már ismerősen hangzik borbuzi körökben, de tovább is van:
 
A Drozdík család Párkányban éli mindennapjait, pincéjük azonban a gyönyörű nevű Iszomfalván található, ahol valaha a Felvidék egyik legnagyobb pincesora volt -a szocializmusnak köszönhetően persze, mint annyi más is, ennek szépsége megkopott mára. Az ifjabbik Drozdík, Attila a pannonhalmi barátoknál tevékenykedik szőlészként, íll. kémiatanárként, így édesapjára, Józsefre hárul a 4,5 hektáros terület gondozásának nagyobb része. Viszonylag sok fajtával foglalkoznak, kis palackszámmal dolgoznak, főleg tartályban, ill. kis- és közepes méretű hordókban érlelnek. Ezúttal két borhoz volt szerencsém.
 
Alibernet 2006: Szlovákiában jelenleg az egyik legdivatosabb fajta, amolyan hóbort lett. Alicante Bouschet-Cabernet Sauvignon keresztezése. Elképesztően mély szín, ezt az Alicante hozta a borba, amely a wikipedia szerint az egyetlen olyan vitis vinifera családba tartozó fajta, amelynek mind héja, mind pedig húsa vörös színanyagot ad, így természetszerűleg leginkább festőszőlőként használják. Illata ibolyás, meggyes, kicsit brettes, nagyon csábító, leginkább egy jól beérett portugieserre emlékeztet. Ízben leginkább ez jelentkezik, de a szín mellett nagyon vékony a test, kevés a zamat, az illata sokkal többet ígér. Valószínűleg a szőlő a bőséges termés áldozata lehetett. *(*)
 
Szent Lőrinci 2007: Néhány német borvidék és Burgenland mellett még Szlovákiában igen elterjedt fajta, borát leginkább a portugieserhez hasonlítják, azonban annál teltebb, mélyebb. Nálunk leginkább mint a Zweigelt egyik összetevőjeként ismert. Az illata ennek is gyönyörű, meggy, piros gyümölcsök. Ugyanez a gyümölcsösség folytatódik az ízében is, ha hasonlókat keresnék, akkor egy burgundiai pinot jutna eszembe. Van még egy kis sonkás-borsos húsosság is benne, nagyon szépek a savai is, szép utóízzel köszön. ***(*).
 
A Drozdíkékról szóló infók innen, és a Titkártól.

 

2 komment

Címkék: felvidék drozdík ***(*) *(*) szent lőrinczi alibernet

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedikadarka.blog.hu/api/trackback/id/tr691786687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muslica 2010.08.14. 13:01:14

Üdvözletem,
pár kiegészítés, pontosítás:
- tudtommal nem az Alicante B. az egyetlen olyan fajta, aminek a héja és a húsa is piros/vörös, hanem pl. a Dornfelderé is (német fajta, nálunk alig ismert)
- a Szent Lőrinci v. szentlőrinci hibás megnevezés (lényegében szlovakizmus a "Svatovavrinecke" tükörfordítása miatt), ennek a fajtának a szép magyar neve egyszerűen Szent Lőrinc (a német St. Laurenthez hasonlóan), még akkor is, ha a északon senki se hívja így. :)
Üdv, M.

lackó 2010.08.14. 21:12:52

@Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, hogy egyike azon ritka vitis vinifera fajtáknak, amelynek héja és húsa is vörös, un. teinturier, köszönhetően a bogyó húsában is jelen lévő antocinaninnak. És valóban, a Dornfelder is ilyen, valamint az grúz Saperavi is, de a mi Turánunk is ide tartozik.

Köszönöm a Szent Lőrinc-kiegészítést is.
süti beállítások módosítása