"elevél"

Címkék

Hozzászólások

  • lackó: @zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31) Kékfrankosok, szépen, sorban
  • sirdavegd: Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28) Hárman a Hegyről
  • AG 2.0: nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54) Félig-meddig pá
  • lackó: @Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12) Északi kitekintés
  • lackó: @zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09) A címke halála

Így írunk mi

2011.04.05. 22:58 lackó

Ság-hegyi jelentés, megjelent itt.

Szólj hozzá!

Kékfrankosok, szépen, sorban

2011.01.26. 20:13 lackó

Szűk két éve volt egy emlékezetes kékfrankos-kóstolónk, akkor jelentős északi hangsúllyal, lényegében főként soproni, ill. egri tételeket kóstoltunk, eljött hát az idő, hogy újra szemügyre vegyük ezt a –szerintem- sokra hivatott fajtát, vagy legalábbis bő tucatnyit a hazai választékból. A fajta eredete amúgy vitatott, egyik német elnevezése a néhai Osztrák –Magyar Monarchia béli Lemberg városára utal, bolgár neve viszont Gamé, ami alapján sokáig úgy gondolták, hogy a Gamay egyik klónja lehet –talán ezért is hívták sokáig nálunk Nagyburgundinak. Manapság leginkább az a vélemény tűnik helytállónak, mely a fajtát a Kaszpi-tenger környékéről eredezteti. (Az eredetről egyébként érdekes dolgozat található itt). Egyébként a legelterjedtebb kékszőlő-fajtánk, kb. 8000 hektáron termesztik, a szakirodalom szerint tanninokban gazdag, rothadásnak ellenálló, jól termő fajta, ezért a szürettel sem kell különösebben sietni, megfelelő gondoskodás mellett kiválóan alkalmas „nagy anyag” készítésére. A sorban volt ebből néhány. A borokat vakon kóstoltuk.

4 komment

Címkék: kékfrankos vakkóstolás

Most pedig visszatértem

2011.01.26. 12:19 lackó

 Ahogy a cím is mutatja...hamarosan újra lecsóba csapok :)

Szólj hozzá!

Csak ne csak beszéljünk róla...

2010.09.16. 12:37 lackó

http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?archive=3706&autoplay=1

Szólj hozzá!

Félig-meddig pá

2010.08.21. 09:25 lackó

Az élet, a szerencse, vagy nem is tudom, minek nevezzem úgy hozta, hogy egy ideje beléptem hivatásszerűen is a "másik oldalra", avagy lassan a kritikák tárgyát fogom szolgáltatni -és remélhetőleg ezzel örömet okozva- a bort szeretőknek. Remélem, az eltelt majdnem másfél év alatt sikerült hasznára lennem az emberiségnek, ha nem, az sem baj, én élveztem. Nem állítom, hogy nem fogok néha jelentkezni, azonban inkább a borászattal kapcsolatos élményekről, történésekről fogok szólni és én ennek örülök. Bort inni, kóstolni fogok ezután is, mert az nagyon jó. Örültem és köszönöm azoknak, akik olvastak. Azért el nem tűnök, félre bánat, félre bú!

1 komment

Boogie-bor

2010.08.10. 18:06 lackó

Chateau Dereszla Napos 2008

Mostanában sokat töltök munka miatt Pest környékén, úgy adódott, hogy egy borvacsorás-bevásárlás miatt be kellett ugranom az eddig általam ismeretlen délszláv borkupechez. Eddig nem ismertem a helyet, hiszen Szegedre redukálódtam leginkább. A bolt szimpatikus, príma a választék, jó volt eltölteni pár percet…ráadásul hol akad ma már olyan kereskedő, aki nem téged küld el pénzt felváltani, hanem ő maga lohol utána…ha belegondolok, még a borral is megszökhettem volna. Szóval, na…a non plus ultra pedig az volt, hogy az utóbbi idők legjobb hentesét ajánlotta nekem a Hidegkúti úton…Na, de bort is vettem. Dereszlát.

Szólj hozzá!

Címkék: tokaj furmint dereszla ***(*)

A címke halála

2010.08.08. 11:13 lackó

Fekete Béla Rizling 2006 

Nem tagadom, piszok büszke vagyok arra, hogy fiatal korom ellenére az a megtiszteltetés ért, hogy pár éve tegező viszonyba kerülhettem Fekete Béla bácsival, a Hegy egyik autodidakta tudósával. Több bora is lenyűgözött, legemlékezetesebb tétele egy 2003-as Hárslevelű volt, amit sikerült többször, több helyen is kóstolnom, még mostanság is elképesztő szép arcát mutatta, tele élettel és szépséggel. Tegnap aztán úgy alakult, hogy a sorba (csak úgy, barátok közt) bekerült egy 2006-os Rizling. Olasz, bár ez sehol sem szerepel azon a címkén, amely az utóbbi évek tragédiái közé tartozik. Szoktam címkékkel foglalkozni, úgy gondolom, a vizuális részhez komolyan hozzátartozik, nem lehet nem törődni vele. Próbáltam képet keresni, tegnap este kínomban nem fotóztam. Fogalmam sincs, mi lehet a koncepció. Nem állítanám, hogy a design és grafika szakértője lennék, de ez borzalmas: mind minőségben, mind stílusban, mind mondanivalóban. 5 féle betűtípus különböző színekkel, szőlőről készült nagy fotó, aztán még egy kis fotó egy másik szőlőről. Megpróbálok képet szerezni valahonnan, elrettentésképpen, merthogy szerintem sajnos ez az a bor, amit ha ruha alapján vennénk, hátul kullogna, pedig ami a palackban van…

2 komment

Címkék: 2006 **** olaszrizling somló fekete béla

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

2010.07.23. 12:10 lackó

Ahogy már máshol is jeleztem: újra induló Ászár-neszmélyi borászat fiatal, elkötelezett borászt keres.

SÜRGŐS!!!

Írjatok nekem, jó?

Szólj hozzá!

Index anyánk és a fröccs

2010.07.09. 13:18 lackó

Nagy nyári melegben rajongok a fröccsért, de leginkább a saját szám íze szerint én szeretném csinálni, azonban az kétségtelen, van egy nagy luk a borpiacon. Az indexen jelent meg a mai napon az alábbi írás:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/09/froccs/ 

És az olvasó hogy szereti? Én nagyon.

5 komment

Médiabor 2008

2010.07.08. 21:15 lackó

Rókusfalvy Sauvignon blanc 2008

Nem tagadhatom, kedvenceim közé tartozik a fajta. Számomra sokkalta izgalmasabb a chardonnaynál, talán a maradandóbb élményeim is tőle származnak. Persze először Új-Zéland ugrik be, nem nagyon tudok a Tohunál, meg a Cluody Baynél jobb példát mondani…illetve dehogynem: 2007-ből Légli Ottóén. Persze, semmiképp nem szabad megfeledkeznünk Hernyák Laci (sic!) vad fehérjéről sem, talán a fajta első hazai követei közt volt, nem is akármilyen minőségben. Most pedig, amúgy már nem először, de szembejött ez a Juventusos bor.

Szólj hozzá!