"elevél"

Címkék

Hozzászólások

  • lackó: @zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31) Kékfrankosok, szépen, sorban
  • sirdavegd: Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28) Hárman a Hegyről
  • AG 2.0: nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54) Félig-meddig pá
  • lackó: @Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12) Északi kitekintés
  • lackó: @zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09) A címke halála

Csopaki anzix

2010.02.23. 13:21 lackó

Szent Donát pince, Csopak

''Volt idő, hogy egész télen Csopaki-t ittam, egy kicsit sárgásrózsaszín pezsgő ital, amely bámulatraméltó arányérzékével állott az édeskés és a savanykás között. Mértéke, úgy vettem észre, pont három és fél deci volt. Kísérletet tettem másokkal is, és nem volt ember, akinél ne vált volna be. Ebből a borból három és fél deci! Ilyen egzakt, kétszerkettőnégy bor ez!'' (Hamvas Béla)

Pont ilyen egzakt, érthető és arányos borokat szűrnek Csopakon, a Szent Donát pincében is. A Kovács család nagyjából 3 hektáron gazdálkodik, a fajtaválaszték egyszerű, a borház gyönyörű, az igen informatív és nem mellesleg szép honlapon bőven találunk még részleteket, érdemes ellátogatni.

Csopaki Rizling, Sáfránykert 2008: reduktív tétel. Tükrös, szinte teljesen víztiszta szín, halvány zöldes villanásokkal. Friss, ropogós illat, szép földes jelleggel. Nagyon szépen mutatja a termőterületet, bár nem túl intenzív, nem tolakodó, egyszerű bor, a szó nemes értelmében véve. A vége szép kesernyével búcsúzik, a végén azonban kicsit befűt az alkohol. A bor nem több és nem kevesebb, mint ami lenni akar. **(*)

Sauvignon Blanc 2008: Eleinte zárt illat, itt is alig van bármiféle szín, aztán lassan elkezdenek jönni a vegetális, füves illatok, viaszos alma és kő. Szépek a savak, nem csak az illata, az íz is ásványos. Az előző tételhez hasonlóan ez is szép, visszafogott kesernyésséggel zár, hollandi mártásos spárgáért kiált. ***

Chardonnay 2008: Ízig-vérig chardonnay, az újhordós stílus minden sajátosságával. Keksz, alma, vaj. Elegáns bor, azonban az igazi egyéniség hiányzik belőle, mint ahogy a savak is tompák kicsit. ***

Kisrizling 2008: Bakművelésű szőlők bora, kis terület, kis szőlő, kis tétel, találó név. Az illat szintén vegetális, de mellette nagyon uralkodik a vanília, a hordó és a vajasság. Talán túl erőteljesen is, a fajta nem igazán felismerhető, többen rajnainak tippelték a kis petrolosság miatt. Ízét is a vajas vonulat uralja és a fa, az én ízlésemnek nem szerencsés ez, amúgy sem vagyok rizlingnél a kishordó híve. A savak nagyon rendben vannak, talán ez a jövőre nézve biztató lehet. Borként értékelve szép, fajtaként értékelve kérdés. ***(*)

Tramontana 2008: Olaszrizling és Chardonnay különös házassága, a névről bővebben a már említett honlapon, szép dolog ez. A bor illata kicsit zárt, itt is beköszön a petrolosság és újra a fa, viszont itt már virágos és mézes illatok is megjelennek. A kortyban kis cseresség, aztán baracklekvár és barackmag. Kicsit édes ízhatású bor, amit a már említett magos íz szépen tompít. ***

 

Kicsit megosztották a társaságot a borok. Többen úgy érezték (köztük én is), hogy az újhordók ilyen erőteljes használatának van-e létjogosultsága, főleg a rizling esetében. Ha csupán arról van szó, hogy a hordók újak, és még bele kell rázódniuk a használatba, akkor rendben lesz minden.

 

Következzék a borász kiegészítése a hordó-mizériámmal kapcsolatban:

 

A hordókról röviden: többnyire 3 hektós hordókkal dolgozunk. Ezek még zsír újak, be kell őket járatni. A Kisrizlingnél és a Chardonnay-nál 2008-ban 225 literes, 4-ed töltésű használt francia barrikot használtunk. A Tramontana-val együtt ezek voltak az első boraink, melyek érleléséhez tudatosabban használtunk fahordókat. 2008 egy igazi kísérletezés volt abból szempontból, hogy előtte nem erjesztettünk hordóban, pláne nem 225 literesben. Nem tudtuk, hogy milyenek lesznek a borok.

A Kisrizling barrikban erjedt és érlelődött kb 5 hónapig. Ez a bor egyébként folyton változik. Múlt héten kóstoltam, előtte csak novemberben. Rengeteget változott. Kezd kimászni a fa mögül, nyárra szerintem rendben lesz. Érdekes volt figyelni, ahogy a bor küzd a fával. Palackozás előtt újabb 5 hónapot hagytam acélban állni és akkor még messze nem dominált a fa. Olyannyira, hogy kicsit sajnáltam is, hogy nem hagytam tovább hordóban.

2009 már más lesz, szerintem jobb lesz. A Kisrizling csak 2/3 részben erjedt hordóban, abból is 3 hektósban. 1/3-a acélban erjedt, de természetesen most is spontán. Idén veszünk 8-10 hektó körüli hordókat és tovább kísérletezünk.

...Szerintem mindkét út érdekes és értékes borok felé vezet, de mivel azt szeretnénk, hogy a borokban elsősorban a fajtajelleg és a talaj domináljon a jövőben visszaveszünk a hordózásból.

Üdv:

Tamás

 

Szólj hozzá!

Címkék: ** *** olaszrizling csopak chardonnay sauvignon blanc ***(*) szent donát **(*)

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedikadarka.blog.hu/api/trackback/id/tr1001783619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.