"elevél"

Címkék

Hozzászólások

  • lackó: @zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31) Kékfrankosok, szépen, sorban
  • sirdavegd: Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28) Hárman a Hegyről
  • AG 2.0: nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54) Félig-meddig pá
  • lackó: @Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12) Északi kitekintés
  • lackó: @zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09) A címke halála

Olaszrizling best buy

2010.03.17. 08:12 lackó

Hagymási Olaszrizling Birtokbor 2005

Hagymási József nem tartozik az egri sztárborászok közé, nem válogatott játékos, épp csak vezeti a családi gazdaság szőlészeti-borászati részét, a munkát felesége, Ibolya segíti a kereskedelmi oldallal, amihez még hozzájárul négy gyermekük, Tamás, Hajnalka, Lili és Csenge is. Jelenleg 27 hektáron gazdálkodnak, bőséges fajtaválasztékkal (Olaszrizling, Sárga muskotály, Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Chardonnay, illetve Kadarka, Menoir, Syrah, Pinot noir, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot). Kóstoltam már boraikat, az MTA-n egy-két tétel kifejezetten tetszett, most a 2005-ös olaszrizlinggel foglalkoztam kicsit behatóbban.
 
 
Az MTA-kóstoló kapcsán azt írtam róla, hogy nagyon korrekt tétel, főleg az ár/érték arányt figyelembe véve. Továbbra is fenntartom. Kitöltéskor a bor nem kelti túlságosan érett bor hatását, világos szín, mélyülő sárgás reflexekkel. Először ásványos jegyeket jönnek az illatban, aztán ahogy melegszik-nyílik, szép, érett gyümölcsök is megjelennek, barack, körte, citrusok, tovább várva már előjönnek a hordós jegyek is, csipetnyi vanília. Folyamatosan változó és szépülő bor. Az íze is nagyon komplex, nem nehéz, nem akar sok lenni, szép arányok jellemzik. Öt éves kora ellenére sem mit nem vesztett lendületében, nagyon szép savakkal játszik, az utóízében azonban zavaró a kicsit túlzó keserűmandula, ami idővel és a bor szellőzésével tompul. Személyes tapasztalat egyébként, hogy az ásványos, érettebb, komolyabb fehéreknek nem árt az előírtaknál kicsit magasabb hőmérséklet és a szellőzés. Úgy tűnik, hogy Egerben nem volt nagy gond a 2005-ös év, fineszes borok születtek. A pincében 1600 Ft. ***(*)

 

Szólj hozzá!

Címkék: olaszrizling eger hagymási ***(*)

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedikadarka.blog.hu/api/trackback/id/tr261846185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.