"elevél"

Címkék

Hozzászólások

  • lackó: @zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31) Kékfrankosok, szépen, sorban
  • sirdavegd: Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28) Hárman a Hegyről
  • AG 2.0: nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54) Félig-meddig pá
  • lackó: @Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12) Északi kitekintés
  • lackó: @zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09) A címke halála

Így szavaztam én

2009.12.04. 09:36 lackó

Megkaptam a levelet, szavaztam, mások is, én pedig így:
 
az év bortermelőjének Németh Attila Gábort jelöltem. Túl az emberi szimpátián -tisztelem, szeretem, no- évek óta stabilan, alázattal dolgozik a nem túl elismert Mátraalján, a borok szépek, a skála széles, most már Tokajban is megmutatja magát. Évről-évre elkészíti az ország egyik legjobb ár-érték arányú borait (igen, a Concubinákról van szó). Külön örömmel tölt el, hogy ezt az 51-ből nem egyedül láttam így :).
 
Az év fehérborával gondban voltam, ilyen több is lett volna, szavazatom után kóstoltam Bott Frici Pinot Blancját, Rizlingjeit, Passumját, Vinculumját, ezek is komoly eséllyel pályázhattak volna, Tornayék Grófi Juhfarkja, Balogh Zoliék Apátsági Juhfarkja, Légli Banyászó olasza...hogy mégis Szászi Kabócására esett a választás, az azért volt, mert tetszett, kedvenc fajtám is, egy hangyányival komplexebb, mint az Ottóé.
 
Az év vörösbora a Szeleshát 2007-es Merlotja lett. Nem állítom, hogy ez volt a legszebb vörös ebben az évben, viszonylag friss is az élmény. Viszont! Kezdő pincészet, szép sorral, Szekszárd, ár-értékben rémesen rendben van, nagyon komplex bor, ha nem is hatalmas. Ügyes, tehetséges, kedves...és nekem ennyi elég is.
 
Édesbor-kérdés. Nem vagyok édes párti, így keveset is kóstolok, sokszor a karácsony-környéki libamáj vacsorákra korlátozódik, esetleg egy-két kóstoló. Imádom Tokajt, de szándékosan másfelé nézelődtem. Erre idén két jelöltem volt: Bujdosóék kései Traminije délről, Istvándiék Kéknyelűje 2006-ból, északról. Utóbbi győzött. Előbbi kicsit savszegényebb, utóbbi komplexebb, jobban rendben vannak az arányok.
 
Év legjobb ár-érték arányú boráról pedig ismét az élmény maradandósága döntött. Itt játszott a Kerkaborum Vörcsöki és a Weninger Sopron. Nyert Sopron. Inkább magáról a borról szólt a dolog, mint a helyről. Nagyon jól iható bor, kedves, nem akar több lenni, mint ami, talán nem is lesz több, mint ami most. Másrészt pedig Franzék nem nagyon dolgoznak ebben az ártartományban, gy-két kivételtől eltekintve, külön öröm volt, hogy ők ennyiért ilyent.
 
Az általam utólag javasolt kategória, mint az „Év felfedezettje” pedig a Szeleshát. Ügyesek, jókor indultak, a borok nagyon, nagyon rendben vannak.
 
Szép év volt ez, van is még hátra, de a köszönet mindenképp jár az egyre stabilabban működő borászoknak.
 
Esetleg egy Kárpát-medencei borverseny és borász választás? Jelöltjeim lennének (Balla Géza, Bott Frigyes, Maurer Oszkár, Melecski Zsolték) a Régi-Magyarországról is...és miért ne?

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedikadarka.blog.hu/api/trackback/id/tr181573082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.04. 21:11:02

Tetszik a listád. Ha nem haragszol akkor kis elemzéssel én is leírom ide az enyémet:

Az év borásza: Kislaki Bormanufaktúra / Légli Géza

Azért a Géze, mert évek óta töretlenül és kompromisszumok nélkül, végtelen türelemmel készíti azokat a borokat amikre nagyon nagy szüksége van a magyar fogyasztóknak. Jól iható, tiszta, karakteres és nem utolsósorban világbajnok áron teszi mindezt. Elismerésre méltónak tartom, hogy nála kivételes jó egyensúlyban van a minőség, egyenletesség, gazdaságosság és egyediség. Szerintem sokat fogunk még róla hallani.

Az év fehérbora: Bussay - Szürkebarát 2007

Ebben a kategóriában nekem nehéz volt szavazni :) Érthető módon. Fehérbort én amúgy is mindig kicsit más szemmel szoktam kóstolni, és nagyon egyedi bornak kell ahhoz lenni, hogy ne akarjam tudat alatt is inkább analizálni, hogy mit kéne nekünk máshogy, jobban csinálni. Bussay doktornak ez a szürkéje viszont több alkalommal is ki tudott rántani a szerepemből és pihentetni tudott hatalmas élményt adva.

Az év vörösbora: Konyári - Sessio - 2006

Nem is volt kérdés, szerintem az ország jelenlegi legjobb vörösbora. Persze ez szubjektív és vörösből eddig nem sok magyar tudott elvarázsolni, de ez vitt mindent.

Az év édesbora: Demeter Zoltán - Főbor - 2003

Szavazhattam volna Demeter Zoli bármelyik borára, de ennek a főbornak a vibráló izgalmassága még most is a nyelvemen van. Persze el sem tudtam vonatkoztatni itt sem a termelő személyiségétől :) nemcsak arról szól a szavazatom, hogy melyik a jó bor, hanem arról is, hogy én kit említenék meg. A Zoli pedig mindenképpen több figyelmet érdemel.

Az év legjobb árérték arányú bora: Légli Géza - Birtokvörös - 2008

Könyörgöm :) 1650 forintért egy testes, gyümölcsös, harmonikus, jól iható, korrekt, kívül belül jó, sőt _JÓ_ vörösbor? Erről a kategóriáról beszél mindenki a Géza pedig megcsinálta! Olyan ez a bor mint egy olimpiai bajnok tornászmutatványa. Könnyűnek tűnik megcsinálni, mégis csak keveseknek sikerül.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.04. 21:15:31

Ja, majd elfelejtettem a lényeget :)

Szerintem úgy kellene szavazni, hogy mindenki mondjuk 5 (vagy akárhány) jelöltre szavaz ahol a sorrend számít. Majd 5-4-3-2-1 ponttal értékelve az egyes szavazatokat. Szerintem árnyaltabb képet kapnánk.
süti beállítások módosítása