Dula Kadarka "Tüzes" 2006
"Most még egyforma a szőlőfürt mindenütt ezen a darab földön, ahol szőlő terem. De majd ha borrá érik a szőlő, majd ha pincébe zárva megismerkedik a fogság gyötrelmeivel és forrongó szenvedélyeivel, majd ha felolvadnak benne a könnyek és sóhajtások, amelyek a kapálgatásnál körülvették, akkor tudjuk meg, hogy mi a különbség bor és bor között."
Krúdy Gyula - A szőlő
Dula Bence meghatározó arca az egri borvidéknek. Hall az ember felőle jót és rosszat, de elvitathatatlan tény, szava van a vidéken, olykor elég hangos is, megkerülhetetlen ember. Nagy területet művelnek, 28 hektár Egerben, 3 hektár Tolcsván. Akit érdekel a birtokszerkezet, megtalálja
itt, az amúgy épülő, de meglehetősen informatív honlapon. A birtokot amúgy ketten irányítják, apa és fia, Bence és Áron, jórészt reduktív fehérekkel, ászkolt és kishordós vörösökkel, Tokajban pedig kizárólag aszúval foglalkoznak.
A 2006-os „Tüzes” Kadarkával nem először találkoztam már, nagyjából 2 éve volt poharamban, emlékszem, már akkor is lenyűgözött fineszességével, játékosságával. Gondolom nem lövök le nagy poént, ha elárulom, hogy kedves fajtámról van szó...A bor most már 4. évébe lépett, ez a színén is látszik, abszolút pinot-os, silleres-barnás érett színvilág, szeretem én ezt. Az illatában fűszerek sokasága, de inkább keleti vonalon, fahéj, szegfűszeg és hecsedli, szép lekvárosság, aztán egy kis melegedéssel előjön belőle egy kis sherryre emlékeztető alkoholosság (gondolom ez a töppedő szemek miatt is lehet). A korty azt folytatja, amit az illat ígér, kevés tannin, nem túl nagy test, de ami van, az játékos, lekváros-fűszeres, szép hordós jegyekkel, a végén kicsit fűtő alkohollal. A bor nevéhez méltóan valóban tüzes, szépen érett tétel, ami még abszolút csúcson van, de talán több már nem lesz. ****