Elhunyt Bakonyi Károly
Életének 89. évében, súlyos betegség után 2010. május 27-én elhunyt Bakonyi Károly, a cserszegi fűszeres atyja.
Dr. Bakonyi Károly 1921. december 22-én született Csopakon., kertészmérnöki diliplomáját 1959-ben szerezte, 1964-ben doktorált szőlőnemesítésből. Munkájának leghíresebb eredménye a cserszegi fűszeres.
Tudományos főmunkatársként, kutatóként ment nyugdíjba 1982-ben.
Munkatársaival hat államilag minősített szőlőfajtát, számtalan értékelés alatt álló hibridet állított elő. Leírta a Magyarországon termesztett fügefajtákat és az olaszrizling klónszelektálási módszerét. Társszerzője volt a szintesen bakhátolt szőlő talajvédő hatásáról megjelent tanulmánynak, több könyvnek, egyetemi jegyzetnek.
Csopak és Keszthely város díszpolgárának választották.