Rókusfalvy Sauvignon blanc 2008
Nem tagadhatom, kedvenceim közé tartozik a fajta. Számomra sokkalta izgalmasabb a chardonnaynál, talán a maradandóbb élményeim is tőle származnak. Persze először Új-Zéland ugrik be, nem nagyon tudok a Tohunál, meg a Cluody Baynél jobb példát mondani…illetve dehogynem: 2007-ből Légli Ottóén. Persze, semmiképp nem szabad megfeledkeznünk Hernyák Laci (sic!) vad fehérjéről sem, talán a fajta első hazai követei közt volt, nem is akármilyen minőségben. Most pedig, amúgy már nem először, de szembejött ez a Juventusos bor.
Amit a palackról megtudunk: Sauvignon blanc, 2008, 12,5-es alkohol. Kitöltéskor pedig friss szín, szinte nulla mélység, ellenben lehengerlő illat, minden, amit a fajtáról a nagy könyv megír: csalán, frissen vágott fű, bodza és macskapisi. Ez a bodzás illatvilág folytatódik az ízben is, elképesztően kerek, érett és szép savkészlet, nagyon kevés maradék cukor. A bor úgy kerek és a maga nemében tökéletes, ahogy a fajtától elvárnánk. Azt gondolom, hogy reduktív stílusban nagyon nehéz többet elvárni a fajtától. Hogy Hernyák Lacinak mi köze van hozzá, azt nem tudom, de emlékezve az ő műveire, a kéznyom számomra érezhető - ***(*).