"elevél"

Címkék

Hozzászólások

  • lackó: @zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31) Kékfrankosok, szépen, sorban
  • sirdavegd: Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28) Hárman a Hegyről
  • AG 2.0: nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54) Félig-meddig pá
  • lackó: @Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12) Északi kitekintés
  • lackó: @zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09) A címke halála

Kékfrankosok, szépen, sorban

2011.01.26. 20:13 lackó

Szűk két éve volt egy emlékezetes kékfrankos-kóstolónk, akkor jelentős északi hangsúllyal, lényegében főként soproni, ill. egri tételeket kóstoltunk, eljött hát az idő, hogy újra szemügyre vegyük ezt a –szerintem- sokra hivatott fajtát, vagy legalábbis bő tucatnyit a hazai választékból. A fajta eredete amúgy vitatott, egyik német elnevezése a néhai Osztrák –Magyar Monarchia béli Lemberg városára utal, bolgár neve viszont Gamé, ami alapján sokáig úgy gondolták, hogy a Gamay egyik klónja lehet –talán ezért is hívták sokáig nálunk Nagyburgundinak. Manapság leginkább az a vélemény tűnik helytállónak, mely a fajtát a Kaszpi-tenger környékéről eredezteti. (Az eredetről egyébként érdekes dolgozat található itt). Egyébként a legelterjedtebb kékszőlő-fajtánk, kb. 8000 hektáron termesztik, a szakirodalom szerint tanninokban gazdag, rothadásnak ellenálló, jól termő fajta, ezért a szürettel sem kell különösebben sietni, megfelelő gondoskodás mellett kiválóan alkalmas „nagy anyag” készítésére. A sorban volt ebből néhány. A borokat vakon kóstoltuk.

Bodor Borház Csongrádi Kékfrankos 2008: Illatban kis dohos bizonytalanság, világos, tükrös rubinszínnel nyit, illatban a késői szüretre utalok kis lépes méz.  Élénk, de nem túlzó savak, a kelleténél kevesebb tannin, enyhe puncsosság a végén, de tele gyümölccsel, leginkább meggy-márka felé hajlik. Könnyű, egyszerű, de tisztességes tétel, mindennapokra. **/***
Lelovits 2008: Szép hordóhasználat, elsőre kicsit fülledt volt az illata, de rövid szellőztetés után kitisztul, szép fűszeres, csokis, égett szilvás illat –tudják, amikor a szilvalekvár odaég az edény falára. Az íz is azt viszi, amit az illat ígér, komoly tanninok, szép savak, villányi is, kékfrankos is. ***/****
Hetényi 2006: Rendkívül zárkózott az illat, kóstolás előtt kb. 2 órát szellőzött, ennek ellenére lassan nyílik, talán még több türelem kellett volna hozzá, leginkább a gyümölcsös vonalat képviseli, mellé társul még egy kis bors és sonkás-húsos animalitás. A savak felé tolódik, az alkohol kicsit kilóg, már túl a csúcson. ***
Hetényi 2009: Az előző tétel után áradó gyümölcsillatok, elsősorban szilvalekvár és málna. Gyümölcsökkel teli, kerek bor, szép, kerek és érett, bársonyos tanninokkal, a sonka az előző tételhez hasonlóan itt is megjelenik. ***/****
Konyári 2008: Illatában nagyon szép keleti fűszerek, de egyszerre húsos-borsos is. Kerek bor, kicsit kevés tanninnal, a vége fele kis savtöbblet, mégis bársonyos és egyensúlyos, de pont ettől kevésbé izgalmas. ***/****
Tüske Baranya-völgyi válogatás 2007: Illatban itt is feltűnik a szép és elegáns hordóhasználat. Nagyon szép és érett alapanyag és a bor is úgy tűnik, csúcson van. Élénk savak, szép tanninok, izgalmassá teszi a fura, de érdekes, kicsit amo-szappanra emlékeztető ízvilág. ***/****
Karner Gábor Szűcsi 2008: Málnás-gyümölcsös illat, már illatban is rendkívül élénk, ezt az ízében is továbbviszi, tele gyümölccsel, de még egyelőre nyersnek hat a bor, bár a testet nézve van hová fejlődnie. ***/****
Hetényi 2006 Barrique: Szépen hozza a kishordó illatát, abszolút nem túlzó, de jól észrevehető a fűszeres-gyümölcsösségben. Kerek, érett tanninok és savak, kicsit szárítanak, de messze van a Kaló-féle érdesség-érzettől. A végén szép szilvalekvár és újhordós lecsengés. ****
Szeleshát K2 2008: Nagyon szép és ígéretes illat, finoman fűszeres-gyümölcsös. A kortyban is folytatódik, csatlakozik hozzá az amúgy fajtára jellemző kis gyógyszeres kesernye. Érett, szép tanninok, tele gyümölccsel, szilva, szeder és csoki. Szép tétel. ***/****
Szeleshát K2 2007: Ismét szép illatok, ánizs, menta, szederkavalkád, kis alkoholos csípéssel. Íze ugyanez a kavalkád, finom, élettel teli gyümölcsök, áfonya, a végén kis csokis-puncsos, konyakos hatás. Szép tanninok, tisztességes savak. ****
Hetényi 2009 Barrique: Csupa-csupa málna, élettel teli gyümölcsösség, a hordó egész hátul, szépen, de finoman adja a vaníliás világot, még egy kevés menta is befér. A kortyban minden a helyén, kerek, érett tanninok, erőteljes, de cizellált, szép savak , a korty vége is rendben, sehol semmi hiba. Érett bor –kérdés, ha már ilyen fiatalon ezt a képet mutatja, mi lesz belőle. Most szép, most kell fogyasztani. ****/*****
Tringa Kf. Reserve 2007: A bor amúgy nagy kedvenc, most talán palackhiba, csúnya szó, de az ecetesedés felé indult. Nagy kár, sokat vártam tőle.
Balla Géza 2006: Sűrű, hömpölygő bor, máshogy gyönyörű, mint a Hetényi. Fűszerek, csoki, szilva és áfonya –és áfonyalikőr. Vastag, komoly bor, magas alkohollal, de ennek megfelelő testtel. Talán lassan csúcsára ér, egyértelműen beazonosítható a stílus alapján. ****/*****
 
Összegzésként: a kékfrankos szép és jó, nagyon jó és sokra érdemes. Régen még szitokszóként emlegették, biztos mindenki emlékszik a savas, éretlen, iskolázatlan tételekre, semmi szépség, csak zöldség és acidok. A fajta ennél sokkal többet érdemel, úgy gondolom, hogy ha feltétlen szeretnénk vörösben is valamiféle „országosbort” keresni, méltó rá, nagyon jó tulajdonságai és a benne lévő potenciál miatt is –ne hagyjuk már Burgenlandot szó nélkül.
 

4 komment

Címkék: kékfrankos vakkóstolás

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedikadarka.blog.hu/api/trackback/id/tr122616466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e_easy 2011.01.27. 09:43:54

Szep merites es az ertekeleseket nezve tul nagy kapufa nem volt. A csillagozast meg szoknom kell.

sopron?

A 09 Hetenyi barr-ot a hetvegen kostoltuk - aztan meg is ittuk:)

lackó 2011.01.27. 12:43:14

@e_easy: welcome in my world :D...ha gondolod, a csillagozásról olvashatsz, nekem a pontokkal gondom volt, néha még az 5 csillagot is soknak érzem :). Sopron ezúttal nem volt a merítésben, ahogy írtam, szándékos volt a déli túlsúly. Soron kívül amúgy volt egy Pfneisl burgenlandi kékfrankos, érdekes olívás-gyógyszeres jegyekkel, kis égetséggel, a Weningerekre emlékeztetett, de ez nem vakon kóstolt tétel volt.

Az a Hetényi pedig tényleg emlékezetes, meg élvezkedős bor...meg itatós.

zoli 2011.02.08. 10:10:20

A bevezetéshez, illetve a linkelt dolgozathoz hozzátenném a saját észrevételeimet. Jártam Württembergben, ott helyi fajtaként tartják számon, találni távoli vidékeken is, ott is a Lemberger/Limberger (pl. USA) elnevezés terjedt el, valószínűsíthetően az a régebbi. A Lvov/Lviv város és a horvát Lemberg helyett szintén Württembergben találjuk meg Lemberget, a legnagyobb helyi hegység, a Schwäbische Alb csúcsát hívják így.
A másik félrevezető dolog a frank elnevezés, ami vagy a francia vagy a frank-hun minőségbeli megkülönböztetésre utal sztem szintén téves. Ugyanis azt a vidéket, ahol többek közt Württemberg is elterül Frankennek hívják, a blaufränksch tehát a frankeni kék megnevezésre utalhat, ezt alátámasztja az olasz elnevezése is, hiszen a Franconia szintén Franken tartomány jelenti, pedig ahol ezt az elnevezést használják évszázadon keresztül Ausztriához tartozott.

lackó 2011.02.13. 13:31:38

@zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy többre nem telik :).
süti beállítások módosítása