"elevél"

Címkék

Hozzászólások

  • lackó: @zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31) Kékfrankosok, szépen, sorban
  • sirdavegd: Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28) Hárman a Hegyről
  • AG 2.0: nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54) Félig-meddig pá
  • lackó: @Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12) Északi kitekintés
  • lackó: @zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09) A címke halála

Sokismeretlenes egyenlet

2009.09.22. 20:17 lackó

Argentin borsor
 
Újabb kitekintés, hiszen miért ne tennénk? Tavaly valamikor, valakitől kaptam egy tippet, hogy talán érdemes lenne kicsit szétnézni az Argentin borok világában, egész szép tételeket találni köztük. Kicsit nehéz volt az indulás, kevés az infó is és az egyszeri borszenzor sem akar letenni a barátai elé mindenféle ismeretlen vacakot. Aztán úgy alakult, hogy a félévkezdő ülésünkre nem határoztuk el, mit is igyunk (persze, jellemzően bort), így adódott a tengerentúl. Sikerült is beszerezni a tucatnyi bort, leginkább a helyi fajtákra helyezve a hangsúlyt, ha már ismeretlen borokat kóstolunk, legyenek ismeretlen fajták is. Az országról egyébként azt érdemes tudni, hogy az itt található ültetvények a tengerszint felett legmagasabban fekvők közé tartoznak, a hőséget és a rengeteg napsütéses órának köszönhető szárazságot öntözéssel  kompenzálják. Főleg francia telepesek a mai borászatok alapítói is, értelemszerűen a bordeaux-i fajták vannak túlsúlyban, meg persze ott a malbec, ami őshazájában mára szinte már teljesen kipusztult.
 
A jellemzések rövidek lesznek, a sor viszonylag hosszú volt, a bácsiknak pedig jó kedvük volt.
 
El Portillo Sauvignon Blanc 2006: Biztató kezdet! Füves, bazsalikomos, egreses illat, csipetnyi friss csalán. Nagyon szép savak, grapefruit, egres, feketeribizli. Szépen zár egy kis krémességgel, laza, de jól áll neki kesernyésséggel. 6 pont.
 
Alta Vista Premium Torrontes 2006: Ismeretlen fajta boros-virágos illata. Visszafogott mustokályosság, kis rizlinges mandulával és rezedával. (Amúgy is elhelyeztük a bort a muscat és a rizling közé. Élettel teli korty, minden egyensúlyban benne, savak, kis alkoholédesség, pörkölt magvak. Hosszú utóízzel búcsúzik. Az est fehére, 7 pont.
 
Callia Alta Viognier 2006: Egész mély sárgás szín, almás-gombás felhangú illattal. Az almát azonban hamar uralni kezdi valamiféle oxidált illat. Kortyban is oxidált, sokfelé ágazik, a savak teljesen külön, szénsav is van benne. Rossz felé indult bor. 3 pont.
 
El Portillo Chardonnay 2006: Ízig-vérig a fajtára jellemző illatokkal, a vajasság, kekszesség, pici almás édesség ott van benne, amit az ízben is tovább visz, nagyon szép savakkal, nem túl hosszú, de kecses utóízzel. Szép bor, nem akar sok lenni és nem is az. 5 pont.

Alta Vista Premium Malbec Rosé 2007: Sajnos nem sikerült a frisset beszerezni, a szüret korai ideje miatt már amúgy is csaknem másfél éves bor, ami azért látszott. Inkább sillerek ezek a dél-amerikai rozék. Löcsös eper-illat, kis égett gumival kísérve. Fáradt a korty, nincs benne frissesség és élénkség, rozénak vastag és öreg, sillernek savszegény és fáradt. 3 pont.

Terrazas Malbec 2007: Borsos-gyümölcsös, igazi mediterrános illat. Szilva és cigánymeggy. Gyümölcsös, nem túl nehéz bor, az illatban ígért mediterrán jelleggel. A vége kis csokival és kávéval köszön el. 5 pont.
 
El Portillo Syrah 2005: Édeskés illat, az alkohol kiszúr belőle. Keleti fűszerek, bors és brettesség. Ez akár még szép is lehetne...de most nem az. Kortyban nagyon komoly savak és tanninosság, de valahogy mégsem áll össze. Üres a korty közepe, erejét vesztett bornak tűnik. 4 pont.

Callia Magna Tannat 2006: Nem ismerjük a fajtát, nem tudom, közelebb mentünk-e hozzá. Az illata lehengerlő, az általam nagyon kedvelt kókuszos-jellegű barrik. Az íze viszont szétcsúszott-savas, a torokban marad valami citrompótlós kesernye, csíp és mar. Zöldes-földes avaros. 3 pont.
 
Alta Vista Premium Bonarda 2007: A hordó megint szép, az illatban kökény, erdei jelleg. Mély rubinos szín. Minden a helyén, de nem egy olyan fajta, amibe bele tudnék szeretni. Talán kicsit jellegtelen. Inkább a hordóról, a borászról szól a bor. 5 pont.
 
Salentein Pinot Noir 2004: Igazi terrakottás, nem túl mély, nagyon pinot-os szín. Illata is a pinot legszebb jegyeit hozza, szilva, meggy és hecsedli. Szép, nagyon kerek bor, tökéletes savakkal, kicsit tanninoktól mentesen. Vártam ezt a bort és nem csalódtam. 6 pont.
 
Salentein Merlot 2003: Bocs, fiúk, dugós volt.

Callia Grand Callia 2005: A pincészet csúcsküvéje. Mennyei összetett illat! Rengeteg mélység van benne, percről-percre változik, gyümölcsök, fűszerek, kávé, dohány és avar. Vibrál. Íze is ugyanez a vibrálás és összetettség, extrakt- és alkoholédesség, amit a még mindig élénk savak nagyon szépen tartanak. Nagyon komoly anyag, hosszúnak ígérkező élettel. 8 pont és nem biztos, hogy nem lesz több.
 
Összegzés: szép este volt, magasságokkal és mélységekkel.

 

2 komment

Címkék: merlot chardonnay pinot noir 8 pont argentina 6 pont 7 pont 4 pont 5 pont 3 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedikadarka.blog.hu/api/trackback/id/tr791400307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czudarka 2009.10.11. 18:39:42

Örülök, hogy látom az argentin sort!

Nekem van egy két bor a sorban ami jobban mások kevésbé jobban tetszettek!

A Callia tannat és az egész alta sorozat
általában techno borok, de az árai veszett jók! Át a tengeren itt legalább 3 kereskedőn át és még így is világverők!
A grand callia a legkedvesebb/már-már perverz/ argentin borom!

Javaslom, hogy tegyetek egy spanyol túrát is! Rioja Rhoda 1 a kóstolt boraim legszebbike!

lackó 2009.10.15. 20:24:33

@czudarka: én köszönöm a tippet!
süti beállítások módosítása