Glicerinbotrányra
Kezd mindinkább dühíteni ez a glicerin-mizéria. Hangzatos címek, hírek, botrányszagú riportok törnek pálcát Vincze Béla fölött, a szakértelem és az igényesség teljes hiányával. Borhamisítás. Kérem szépen, túrót. Amennyiben mégis így van, akkor az újvilágban folyamatosan bort hamisítanak, a fogyasztó pedig vidáman beszopja. Mert miről is van szó? Az újvilági bortörvények gyakorlatilag engedélyezik azon élelmiszertechnológiai anyagok használatát, melyek nem károsak az egészségre. Nem jó ez így sem, a bor legyen szőlőből és a természetről, a szaktudásról szóljon, ne pedig vegyi anyag legyen. DE! Ha az OBI, az uniós bortörvény nem tiltja ezen borok behozatalát, miért törünk pálcát és ítéljük el egy életre azt a borászt, aki egy gyakorlatilag semleges, egészségre csupán nagy mennyiségben káros anyagot használ (bővebben a glicerinről itt)? Ha nem akarja exportra szánni, a büdös életben nem veszi észre senki...persze, Béla hibát követett el. Ezt nem tagadom, kapja is meg a megfelelő büntetését, elég neki a körülötte lévő botrány is, de kérem, nem borhamisítás történt. Nincs szó fagyállóról, nincs szó „tablettáról”. Szőlőből készült borról van szó, ahol erősítés történt, és ilyen szinten a sherryt is lehet annak nevezni, nemde? Szóval, rendben, ismerjük el, hibázott, hülyeséget csinált, de kérdem én, amíg beengedjük az országba a kémiai úton javított borokat, miért akarjuk kivégezni az ennél sokkal kevesebbet belenyúló embert egy életre?
Az a kijelentés pedig, hogy nyílt titok, hogy rengeteg magyar borász glicerinezi a bort, blőd és teljesen abszurd kijelentés. És undorító.