Pálffy pince, KöveskálMinden egy pohár szürkebaráttal kezdődött...Pálffy Gyula a tavalyi szegedi borfeszten került szűk, de bővülni vágyó látókörömbe (köszönet ezért Istvándi Gergőnek). Emlékszem, akkor rabul ejtett a 2008-as tramini, ilyen elképesztően arányos parfümösnek mondott borral régen találkoztam, a fajtától idegenkedő borbuzikat is sikerült hamar jobb belátásra bírni. A család 4,5 hektáron gazdálkodik Köveskálon, Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Furmint, Juhfark, Cabernet Sauvignon és Syrah fajtákkal dolgoznak, bio-szerű gazdálkodásra törekedve. Mindegyik borukra jellemző a tudatos, tiszta borászati munka, emellett teret adva a termőhely maximális megjelenésének. Egyszer hallottam valamerre, hogy a Káli-medence olyan, mint egy mini Kárpát-medence...nem tudom, mi a varázsa, de akármikor arra járok, valami megváltozik bennem. Hogy ezt lehet-e kötni valamiféle mitikus sztorihoz, a csodálatos mikroklíma, vagy a hely szelleme teszi ezt, nem tudom...nem is tudok mást mondani: aki volt már ott, az úgyis tudja, miről beszélek, aki még nem, az pedig fogja pünkösdkor magát és nyomás a nyitott pincékbe. További szerelmetes önvallomás helyett jöjjenek azonban a kóstolt borok, 6 volt belőlük, egy hordóminta, a többi kereskedelmi tétel, többek között itt és itt is be lehet szerezni őket.
Olaszrizling 2008: Hordós érlelésre utaló szín, illatban először zárt, valami fura zöldesség jelentkezik, de ez nagyon gyorsan távozik belőle, és elkezd jönni a kő illata, amit leginkább citrusos jegyek követnek. A savak élénkek, de az ízében is marad a kő, a bazalt, finom sós érzettel társulva. A végén kicsit beköszön a fűtő alkohol. ***
Szürkebarát 2007: Rózsaszínes-szürkés reflexekkel köszön a szín, ásványos illatok, mellette finom mézesség, alma és körte. Az íz krémes, talán túlságosan is, a savkészlete gyengülőben van, de itt is jellemző az sós-érzet, amit a már említett körte követ. A végén befigyel egy kis cseresség is, valamint a meglehetősen karakán alkoholkészlet. ***
Tramini 2008: Szigorúan rózsa és licsi. Van, akinek ez már parfümösség határát súrolja, de itt egy nagyon természetes illatról van szó, leginkább az az én elképzelésem, hogy a rózsának tramini illata van...lehet, hogy kéne küldeni a hollandoknak ebből, hogy ugyan, csepegtessék már rá a virágaikra, hogy az emberek újra megtudják, mit is kéne érezni. Ez a virágos-gyümölcsös illat jön az ízben is, mellé keveredik még egy kis narancsolajos finomság is. A sav talán kicsit gyengus, a korty elején határozottan érezni, azonban kicsit hamar eltűnik, ennek ellenére a hazai tramini-felhozatal egyik, ha nem a legszebb példájának gondolom. ****
Törökugrató rozé 2009: Már a szín is árulkodik, a teltebb, borosabb rozéiskola képviselője. Az illata hozza a vártakat: málnacukor, nagyon érett eper, kis pörköltség. Valóban nem ugrik ki a pohárból, inkább beszélgetős, mint frissítő bor, gyümölcsökkel, krémességgel, egy kevés sav még azért ráférne. ***
Cabernet sauvignon 2008 (hordóminta): Érett, fűszerpaprikás illat, gyümölcsökkel, kökénnyel és áfonyával. Sűrű bor, de abszolút nem nehéz, elsősorban a gyümölcsökről és egy leheletnyi kávéról szól. Másod-harmadtöltésű újhordóban ért a bor, épp ezért nem túlzó a fás érzet. Szép bor, de nem hiszem, hogy ő lesz a pince hírverője. ***
Kései szüretelésű olaszrizling 2006: Jégbornak indult, azonban fagy híján nem jött össze. Töppedt illat, narancs, lépesméz, viasz és birs. Szép ásványok és gyógynövények, elsősorban kamilla. Nem túlzóan magas a cukor sem, ha jól emlékszem, 18 g/l, maradtak savak is, így az arány is a helyén van. Nyílik és szépül a bor az idő elteltével de inkább egy játék, a borász elmondása szerint 4 évnyi jégbor-kísérletezésből elég volt, a jövőben ne várjuk. ***