"elevél"

Címkék

Hozzászólások

  • lackó: @zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31) Kékfrankosok, szépen, sorban
  • sirdavegd: Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28) Hárman a Hegyről
  • AG 2.0: nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54) Félig-meddig pá
  • lackó: @Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12) Északi kitekintés
  • lackó: @zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09) A címke halála

Rehab-bor

2009.07.30. 09:44 lackó

Thummerer Blauburger 2006

 

Van-e olyan ember, aki biztosan ki tudja jelenteni magáról, hogy mentes tud lenni mindenféle előítéletektől? Esküszöm, sokszor próbáltam túllépni ezen, de az istennek nem megy. Most, hogy én válogatom kis társaságunk kóstolóira a borokat, már az a lehetőség is elúszott, hogy elmerüljek csak úgy, l’art pour l’art a borokban. Persze, nem panaszkodok, hiszen okom nagyon nincs rá, csak mégis, jó lenne. Önmagam megosztásából talán ennyi is elég, lassan múlik a másnap is, a kitárulkozás oka is megvan: tegnap a sok bor között volt egy Thummerer. Pont a napokban került elő máshol, más kontextusban, a hasonlóság csupán a véletlen műve lehet, meg persze az, hogy az ember nem akar feltétlen analizálni, versenyezni, a tárcsás bélszín mellett plecsniket osztogatni. Csak jó együtt lenni, jó barátok és borok társaságában. De ez csak mellékszál.

Szóval Vili Papa. Nem tudom miért van bennem is, másban is előítélet, vagy negatív hendikep vele szemben. Talán a Tréfli teszi. Pedig tisztában vagyok vele, hogy van neki hatalmas bora, a ’99-es Tekenőháti Pinot noir egyik első nagy élményem volt burgundi-fronton, a 10 év sem telhetett el nyomtalanul. Lehet, hogy ideje lenne elkezdeni rehabilitálni lelkemben, csöpp agyamban a pincészetet? Mert a tegnap este egyik szép élménye volt a bor…arra még emlékszem.

Vakon kóstoltuk, este volt már. Sokadik bor is volt, mégis felvillanyozott, már a kíváncsiság is. Nem tudom, hányan palackozzák fajtaborként a blauburgert, talán Vincze Bélának van még. A fajtát a ’70-es évektől kezdték el honosítani, Zweigelt sógor keresztezte a két kéket, oportót és frankost. Az irodalom szerint gyümölcsös, kevésbé savas bor, elsősorban primőrnek alkalmas, Tóth István bátyánk ágrajzában a szőlő például a bikavérben a színt és a lágyságot adja.

Kitöltéskor is szembetűnő a mély, szinte fekete szín, tintás, kékes reflexekkel. Illata pedig nagyon összetett, elsősorban meggy, cseresznye, kis fahéjas, keleties fűszeresség. Természetesen semmi újhordó, az ászkos illatok nagyon jól állnak neki, ügyes hordóhasználatot sejtet. Kóstoláskor pedig igazi hurrá-élmény: vastag, de nem komolykodni akaró bor, gyümölcsök bőségesen, esősorban pirosak és aszaltak, de nem tompa a korty. Nagyon szépen vonják be a szájat a tanninok, szép a cseresség is, szóval nagyon kerek. Bármikor beszopnám egy érett kékfrankosnak, persze, nem véletlenül, jót tesz a kemény savaknak az oportó lágysága. Nincs benne semmi zavaró, nincsenek sarkai a bornak, az utóíze közepes. 6 pont, nem vitás, 1200 Ft-ért pedig talán több is, mint jó vétel.

 

Részemről a rehab első állomása kipipálva.

 

 

 

 

3 komment

Címkék: eger thummerer blauburger 6 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedikadarka.blog.hu/api/trackback/id/tr201277098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Félédes Zweigelt 2009.08.25. 10:52:54

Tanulságos cikk volt, mert az én fejemben eddig ez a blauburger valami Bertam küvé-szerü még hétköznapra is elég necces alapborként élt. Pedig szeretni szoktam Th.V. borait.

Amúgy a blauburgertet Fritz Zweigelt nemesítette Bécs mellett a fent leírt fajtákból. A másik nagy dobása a rotburger volt, kékfrankosból és szentlörinciböl, amit az utókor már zweigeltként ismer.

lackó 2009.08.26. 10:29:27

@Félédes Zweigelt: valóban Zweigelt sógor volt.

Konkrétan ezzel a borral kapcsolatban gondoltad így, vagy csak úgy általában a blauburgerrel?

Félédes Zweigelt 2009.08.27. 10:14:13

@lackó:
A Thummerer blauburgerre értettem, de nem a 2006-osra konkrétan, söt, ezzel a segítö kérdéssel rá is vezettél, hogy ittam is egyszer pár éve.
De a lényeg, hogy a 2006-osat meg fogom kóstolni.
süti beállítások módosítása