"elevél"

Címkék

Hozzászólások

  • lackó: @zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31) Kékfrankosok, szépen, sorban
  • sirdavegd: Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28) Hárman a Hegyről
  • AG 2.0: nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54) Félig-meddig pá
  • lackó: @Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12) Északi kitekintés
  • lackó: @zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09) A címke halála

Villányi new-age

2010.04.06. 10:54 lackó

Kvassay Pincészet, Villány

Mindig örömmel tölt el, ha fiatal borásszal találkozok. Ilyenkor oda a kesergés, megfeledkezek a 12 pontról és vidáman tekintek a jövőbe: vannak még, akik ha nem is szeretnek, de akarnak szembeszélben pisilni és nem bújnak a fa mögé. Kvassay Levente is egy ilyen szembeszeles-ember. A sors és az élet kényszerítette borász pályára, Édesapja 2007-es halála miatt hamar beletanult, a borok pedig több, mint biztatóak, 24 évesen pedig már ez is hatalmas teljesítmény. Nem mellékesen pedig azért is boldogság ez, mert azt látom, hogy nem generációváltás, hanem palettaszínesedés van, az sem baj, ha ez magával hoz egy kis szemléletváltást -a fiatalok már úgy tűnik, felismerték, hogy verseny van, nem lehet egy helyben örülni a sikereknek. Pl. ilyen borokkal érdemes játszani:

Sauvignon blanc 2008: Sárgás-zöldes csillanások a borban, fű, teásság, leheletnyi bodza és finom mineralitás. A test a helyén van, bőven elbírná a hordót is. Finom savakkal, kis krémes teltséggel, laza maradék cukorral. ***(*)
Kékfrankos rozé 2009: kicsit égettes-pörköltes gyümölcsillat, már löcsösödésbe fordult eper. Egy kicsit több a cukor a kelleténél, a savak nem tartják a legjobban, talán egy kis plusz szénsav is ráférne. **(*)
Portugieser 2009: nagyon szép ibolyás illat, hecsedlivel, kis fűszeresség és meggy. Az ízben is ugyanez a gyümölcs, szép savak, kecses bor a mindennapokra. A tanninok teljesen elvesztek, ha voltak egyáltalán. Az, ami lenni akar. ***
Merlot 2008: Zavaró zöldesség az illatban, nyersnek tűnik, távol az érettségtől. A korty is hasonlóan zöld, üres. **
Cabernet Sauvignon&Franc cuveé 2008: Rögtön kiugrik az illatból az éretlen sauvignon. Zöldpaprika, amit támogat a csoki és a kávé, de hiába: a tanninok húzósak, komolyabb az anyag, de kevés a bor. **
Merlot 2009 (hordóminta): elképesztő minőségi ugrás! Gyönyörű hordó, földes-bőrös, meggyes-szilvás illatvilág. Aztán még szeder, fekete ribizli és finom kávé. A korty nagyon kerek és telt, de még egyértelmű, hogy az útja elején jár. ****
Cabernet franc 2009 (hordóminta): gyümölcsök, kávé, csoki, törökméz és selyemcukor. Koncentrált, kedves, de komoly bor, sűrű és hosszú, élettel teli. Nagyon komoly idő és potenciál van benne. ****
 
Eszméletlen nagy különbség van a 2008-as és 2009-es borok között. Biztos vagyok benne, hogy ez nem véletlen, hanem tudatos és tanulásra kész borászati munka eredménye. Érdemes figyelni!

 

12 komment

Címkék: ** *** **** merlot villány cabernet franc cabernet sauvignon rozé ***(*) kvassay

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedikadarka.blog.hu/api/trackback/id/tr211898253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.06. 17:23:48

Azt megkérdezted a gazdától, hogy mi is az oka ennek a különbségnek?
Érdekes lenne tudni, hogy hány palack került letöltésre a 2008-as borokból és mennyit fog letölteni a 2009-es tételekből?

A hordómintákból szerintem messzemenő következtetéseket nem szabad levonni Hosszú út van még az érlelést igénylők 2009-es borok előtt és a palackozásra felkészítés is sokat kivesz még a borokból.

lackó 2010.04.06. 21:16:57

@BZoltan: persze, Zoli, az ok a szemléletváltás. Ahogy írtam, édesapja halála után 1 év alatt kellett beletanulnia mindenbe. Ez nekem bőven elég infó.

Messzemenőeket nem, de talán rövidtávon igen :).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.06. 22:23:09

@lackó: Azért érdekes lenne tudni, hogy a szemléletváltás az miben nyilvánult meg.

Az alacsonyabb tőketerhelésben? Kevesebb lékinyerésben? Abban, hogy nem házasítja be a jobb anyagot a vékonyabba? Esetleg korábban vásároltak fel szőlőt és tavaly már nem? Vagy vásároltak tavaly is és korábban is, de máshonnan? Csökkentették a növényvédelmet? Használnak olyan tápanyagpótlást amilyent korábban nem? Korábban, később vagy máshogy leveleztek? Nagyobb lombfalat hagytak? Kaszáltak a sorok között és nem gyomírtottak, esetleg pont fordítva? Más élesztővel erjesztenek tavaly óta? Később avagy korábban fejtettek le? Alacsonyabb a kénszint? Kisebb, újabb, más hordókat használ mint régebben?

Csak így fejből több mint egy tucat fontos kérdés. Manapság már olyan idők járnak, hogy egy minőségért elkötelezett termelőnek fel lehet tenni ezeket a kérdéseket és fel is kell.

De az, hogy mennyi van belőle, több vagy kevesebb mint korábban és hogy mi lesz a sorsa a hordómintának, be lesz házasítva valahova vagy le lesz töltve, lesz-e forgalomba és ha igen akkor hol és mennyiért.

Szóval az, hogy szemléletváltozás az még kevés, fontos tudni, hogy mi változott meg azáltal, hogy a szemlélet megváltozott.

lackó 2010.04.07. 08:03:11

@BZoltan: Zoli, bevallom, a borokra figyeltem elsősorban és az estét élveztem, így az analitikára kevesebb időm jutott. Mea culpa. Egyébként ha érdekel a pincészet, mindenképp ajánlom, hogy keresd meg őket.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.07. 08:15:38

@lackó: Félre ne érts :) Nem számonkérek vagy követelek. Inkább csak javaslom, hogy a szép szavakon túl adjunk lehetőséget a termelőknek arra is, hogy konkrétumokat mondjanak.

Mondjuk az is igaz, hogy nekem az este élvezetébe simán beletartozik a szőlészeti avagy borászati technológiáról való beszélgetés :)

Egyébként érdekes, hogy tavaly a somlói tavaszi fesztiválon beszélgettem Györgykovács Imrével és ő mondta, hogy a lánya egészen más borokat készítene a szíve szerint. Kicsit koncentráltabbakat, intenzívebbeket mint az ő könnyeden elegáns, légies stílusú borai.

lackó 2010.04.07. 13:37:02

@BZoltan: ha már itt tartunk, csak egy megjegyzés: nekem Imre stílusa, az általa választott út tűnik a legnehezebbnek, a Hegy nem biztos, hogy önmagától ezt adja -de ezt te jobban tudod és biztosan érted is, amiről beszélek.

Levente mondott konkrétumokat...úgy emlékszem ;)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.07. 14:01:11

@lackó: Hát ha mondott konkrétumokat akkor ki vele :) ne titkold.

Hogy mi a nehezebb azt nem tudom. Szerintem a cementes zsák a nehéz.

Koncentráltabb, testesebb borokat készíteni érettebb alapanyagból biztosan, drágább, munkaigényesebb, kockázatosabb és az ilyen stílusú borok kereskedelme is több munkát igényel.
Ugyanarról a területről másfélszer, kétszer annyi mennyiséget lehet megtermelni a karcsúbb, légiesebb stílusban mint a testesebb,koncentráltabban. Az utóbbi hosszabb hordós érlelést is igényel. Ugyanakkor árban érvényesíteni ezt a különbséget képtelenség és a piac nem is tolerálná. Vagyis a koncentráltabb stílust követő termelőknek nagyon észnél kell lenni a költségek tervezésénél. Mert nem elég megcsinálni néhány ezer palack izmos bort, el kell juttatni azt jó áron a fogyasztóhoz úgy, hogy ez a termelőnek is megérje. Ennek a nehézségeiről bátran kérdezd akár Takács Lajost.

lackó 2010.04.07. 14:52:11

@BZoltan: jó, jó, csak nekem Imre borai tudják egyszerre mutatni az eleganciát és a koncentráltságot is. Nem megsérteni akarlak én sem, hiszen mindemellett a boraitok rajongója vagyok (bár K.A. asztala idén üres maradt :D).

A konkrétumok...hát...ööö...azt a lapomat elvesztettem :).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.07. 15:04:40

@lackó: Imre munkáját én nagyra tartom borait én kimondottan szeretem de ezzel együtt semmiképpen nem tartom koncentráltnak az ő stílusát. Györgykovács Imre stílusa nekem az iskolapéldája annak, hogy a könnyed, légiesebb (értsd, alacsonyabb extrakt és alkoholtartalmú) iskola is tud kiválló somlói bort felmutatni. Ugyanerre rajta kívül szerintem nem sokan képesek a hegyen.

lackó 2010.04.07. 16:07:52

@BZoltan: mást értünk a koncentráltság alatt, nekem a sokoldalúság egy kupacban :).

Az utolsó mondatod pedig véleményem summája, tulajdonképpen erről beszéltem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.04.07. 22:49:25

@lackó: Na jó, csak tudjuk, hogy nehányan meg sem próbálják (próbáljuk), szóval a maga műfajában fantasztikus Imre, hogy más műfajban nem tudjuk, hogy mit tudna. Rosszat mondjuk szerintem semmilyen pályán nem csinálna.

Amúgy bevallom, engem egy kicsit zavar ez az X mindenkit lever, Z egy géniusz, Q-nak közelébe sem ér senki, Y kimagaslóan a legjobb.

Ez nem így működik. Van többféle termelési modell, sokféle iskola és megannyi koncepció. Az igazán komoly minőséget konzisztensen és minden borral jó áron képviselő termelők között nincs verseny és a piacon kényelmesen el lehet férni, sőt még hely is van bőséggel.

lackó 2010.04.08. 08:54:28

@BZoltan: azért géniuszozás, istenítés, magasan a legjobb nem volt, csak nekem az ebben a stílusban ilyen szépet alkotni nehéz útnak tűnik. Szerintem egyről beszélünk megint.
süti beállítások módosítása