"elevél"

Címkék

Hozzászólások

  • lackó: @zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31) Kékfrankosok, szépen, sorban
  • sirdavegd: Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28) Hárman a Hegyről
  • AG 2.0: nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54) Félig-meddig pá
  • lackó: @Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12) Északi kitekintés
  • lackó: @zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09) A címke halála

Rizlingfutam 2009

2010.01.24. 22:16 lackó

Szeretem a rizlinget. Olaszt is, rajnait is...és igazából most az sem érdekel, hogy mi a helyzet a származással, kit érdekelnek a kategóriák, hogy az olasz az rizling-e egyáltalán, mert mit számít? És egyáltalán, amikor bort kóstolunk, fogyasztunk, vagy csak simán iszunk, mi értelme van eredetről vitatkozni? Valóban annak kellene formálnia véleményünket, hogy ami a pohárban van, az épp melyik klónhoz tartozik, melyik kutatóban klónozgatták, vagy valójában az érdekel, mi van épp akkor ott benne? Maradjon ez a gazda dolga, nekünk csak azt kelljen eldönteni, hogy a végeredmény tetszik vagy nem...ezért vagyok én a fogyasztó. Ha ez jelenti a fogyasztói társadalmat, akkor azt én bátran vállalom. Az olaszrizling pedig fehér, amit szeretek, aminek helye van a palettán, amivel ha foglalkoznak -márpedig úgy tűnik, az utóbbi években egyre inkább foglalkoznak- akkor a nagyok közt is komoly szerepe lehet, vagy tán van is. A rajnai pedig régi nagy kedvenc világfajtám, talán legszebb fehéres élményeim hozzá kötődnek.

 
Így tél táján nem vágytam citrusrizlingre, sem kedvem, sem hangulatom nem volt könnyelműsködni, így mélységek felé törtem, megpróbáltam biztosra menni, ami eddig szép volt, az talán az újabb évjáratokban is az lesz -és az is lett.
 
Kezdetnek a tavalyi év egyik nagy kedvence, ezúttal egyel újabb évjáratból, Légli 2008-as Banyászója visszafogottan kezdett, de szépen nyílt, körte, birs és barack. A savgerinc még éles, a vége kicsit kesernyés, még nagyon sok ideje van. A ***-ot érdemli így. Az eladó birtokról származó bor 2008-ból hozta Somló mineralitását, füstösséggel, almával és körtével keverve. Fás, de szépen fás, már nem nehézkes, nem túlzó, hanem szerethető és iható bor- ***(*). A vidéknél maradva Szent Ilona jött 2007-ből. Az a fránya fa kevesebb, de talán még mindig sok, az irány azonban meggyőző. A fa mögött, ha hagyjuk, aztán megjelenik a kő. Az alkohol egy kicsit bekukkant, de azon kívül kedves, simuló bor, jó somlaihoz méltóan még van hová érnie, ***. Pár százassal odébb utazva jött a Gál Lajos-féle énekóra, szó-lá-ti. Nagyon szép nyers fa illat. Nem újhordós füstösség, hanem tölgyes, kicsit szirupos. Érett a bor, érett volt az anyag, talán egy pici lendület hiányzik belőle ***(*). Ezután újra visszatérünk Balatonra, Tamásék 2007-esében viszont durva technokolosság rejtőzött, kicsit savanyú uborkára hajazó illat-szag. Talán még petrolos is? Sajnos ízben is folytatódott, pedig a savanyúság mellett nagyon szép dolgok voltak benne, csak ez ráült. Hogy ez palack- vagy borhiba volt-e, nem tudom...** megvan, jóindulattal és a palackhibában bízva. Ezután gyors felejtésként jött az est olasza, Jásdi Lőczedombi válogatása 2007-ből. Már a szín is gyönyörű, az illat átható, rezedás, érett, kicsit olajos-gyümölcsös. Ezek mellett ásványosság, ugyanez az ízben is. Fajta és termőföld tökéletes találkozása, a becsapott gazda minden tudásával. ****(*). A következő a számomra tavalyi év fehérborának egyel fiatalabb kiadása, szárazon. Szászi-féle Kabócás 2007-ből. A rizling illata merre jár? Simán hárslevelű. Méz és hársfavirág az illatban. Aztán kamilla és gyógynövényesség, meg egy kis tűzkő. Az íze egy kicsit fémes, de kerek, mézes-ásványos. Minden a helyén, csak egy csöppet szegényebb, mint az előző, de így is ****. Olasz-zárásként egy félédes játékos, NAG Oldalolasza 29 gr. maradékcukorral, baracklekvárral, birssel és lenolajjal, Szép arányok, szép egyensúly, szép kései szüret, szép, szép, szép. ***(*).
 
Átvezetésként a rajnaik világába Káli Kövek Rezeda 2008, fele olasz-fele rajnai. Itt azért beköszönt az olaszrizling citrusossága, aztán sárgadinnye és Káli-medence: száraz füvesség és sósság. A hordó ellenére kifejezetten friss bor, lendületes, szép íve van, finom bor. ***(*). Szegény Maurus-féle rajnai valamit megsínylett, szanaszét hullott, újraindult, pezsgett és büdös volt, nem finoman petrolos, hanem ótvarul benzines. De! Jött a megváltás és az est bora. Bussay doki nagyot alkotott 2008-ban (is). Amit a rajnaiban nagyon szeretünk, a kis petrolosság, a kovakő....minden, minden a helyén, a pici cukor jól támasztja a lendületes savakat, olajos, gyümölcsös, érett gyönyörűség, csuklóból *****! Zárásként aztán a sokat emlegetett, már már kult-bor, Szentesi Nadapi 2007-es rajnaija. Illatban talán egy picit gazdagabb, mint az előző, szinte tökéletes hasonlóság és gazdagság, pici érett gyümölcsösség és szép meszes ásványosság. Egyedül a kelleténél talán icipicit több cukor zavart meg, de baj így sincs ****(*).
 
Számadás? Nincs. Csak köszönet a borászoknak, minden fronton nagyon rendben vagyunk! Illetve még egy: sajnos vége a sornak.

 

 

6 komment

Címkék: ** *** **** ***** olaszrizling jásdi szent ilona bussay rajnai rizling légli gál lajos maurus takács lajos tamás pince légli ottó szentesi józsef nag káli kövek

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedikadarka.blog.hu/api/trackback/id/tr411699290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.25. 10:43:10

Az utolsó bekezdés borai mely évjáratosak?

A Tamás 07-es mikor én kóstoltam nagyon szép volt, jobban tetszett, mint akármelyik régebbi évjárat(nekem 02-es, 04-es, 06-osak voltak meg).Harmonikus, elegáns, az észak-balatoni olaszrizlingek minden szépségével, és remekül fogyasztható. Szerintem a tied hibás lehetett.

lackó 2010.01.25. 12:37:45

Javítottam, valóban kimaradt.

A Tamásnál reménykedtem én is a palackhibában, mert nem ezt szoktuk meg, bár tény, náluk sajnos megfigyelhető az instabilitás.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.25. 21:30:30

"annak kellene formálnia véleményünket, hogy ami a pohárban van ... nekünk csak azt kelljen eldönteni, hogy a végeredmény tetszik vagy nem...ezért vagyok én a fogyasztó."

Őszintén és nagyon bízom benne, hogy 2010-ben, Magyarországon, Európában, a Föld nevű bolygón a fogyasztónak egyre fontosabb lesz az is, hogy az amit fogyaszt az hogyan és miből készül.

Én személy szerint kártékony eretnekségnek tartom azt amikor a fogyasztó csak azzal foglalkozik, hogy az ő zsigereit mi és mennyire kápráztatja el, mennyire ízlik, kényelmes, szép, divatos valami... miközben a folyóinkból, erdeinkből kipusztulnak a növények és az állatok, miközben a falvaink kiüresednek és az egykor földműves nép elvándorol városi munkanélkülinek és a gyerekeink azt sem tudják, hogy mi az igazi és a mi az utánzat.

A társadalmunkat azért hívjuk fogyasztóinak, mert a fogyasztással tudunk a legnagyobb hatást elérni. A fogyasztásunkkal szavazunk és választunk. A fogyasztásnak felelőssége és következményei vannak.

lackó 2010.01.26. 07:47:46

@BZoltan: ez esetben nem a pillanatnyi élvezetre utaltam, hanem arra, hogy fölösleges vitának tartom azt, hogy valóban rizling-e az olaszrizling, érdemes-e annak a származásáról vitatkozni, vagy ez alapján akár kategóriákba sorolni, mert szerintem ezt valóban nem a fogyasztó feladata megítélni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.28. 08:47:25

@lackó: Elnézésedet kérem, igazad van. Az eredet alatt én tévesen a bor eredetét értettem és nem a fajta eredetét ahogy te gondoltad.

A fajtaeredet az tényleg legyen a növénybiológusok kutatásának izgalmas tárgya :)
süti beállítások módosítása