lackó:
@zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31)Kékfrankosok, szépen, sorban
sirdavegd:
Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D
A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28)Hárman a Hegyről
AG 2.0:
nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54)Félig-meddig pá
lackó:
@Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12)Északi kitekintés
lackó:
@zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09)A címke halála
A bevezetéshez, illetve a linkelt dolgozathoz hozzátenném a saját észrevételeimet. Jártam Württembergben, ott helyi fajtaként tartják számon, találni távoli vidékeken is, ott is a Lemberger/Limberger (pl. USA) elnevezés terjedt el, valószínűsíthetően az a régebbi. A Lvov/Lviv város és a horvát Lemberg helyett szintén Württembergben találjuk meg Lemberget, a legnagyobb helyi hegység, a Schwäbische Alb csúcsát hívják így.
A másik félrevezető dolog a frank elnevezés, ami vagy a francia vagy a frank-hun minőségbeli megkülönböztetésre utal sztem szintén téves. Ugyanis azt a vidéket, ahol többek közt Württemberg is elterül Frankennek hívják, a blaufränksch tehát a frankeni kék megnevezésre utalhat, ezt alátámasztja az olasz elnevezése is, hiszen a Franconia szintén Franken tartomány jelenti, pedig ahol ezt az elnevezést használják évszázadon keresztül Ausztriához tartozott.
@e_easy: welcome in my world :D...ha gondolod, a csillagozásról olvashatsz, nekem a pontokkal gondom volt, néha még az 5 csillagot is soknak érzem :). Sopron ezúttal nem volt a merítésben, ahogy írtam, szándékos volt a déli túlsúly. Soron kívül amúgy volt egy Pfneisl burgenlandi kékfrankos, érdekes olívás-gyógyszeres jegyekkel, kis égetséggel, a Weningerekre emlékeztetett, de ez nem vakon kóstolt tétel volt.
Az a Hetényi pedig tényleg emlékezetes, meg élvezkedős bor...meg itatós.
@Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, hogy egyike azon ritka vitis vinifera fajtáknak, amelynek héja és húsa is vörös, un. teinturier, köszönhetően a bogyó húsában is jelen lévő antocinaninnak. És valóban, a Dornfelder is ilyen, valamint az grúz Saperavi is, de a mi Turánunk is ide tartozik.
Üdvözletem,
pár kiegészítés, pontosítás:
- tudtommal nem az Alicante B. az egyetlen olyan fajta, aminek a héja és a húsa is piros/vörös, hanem pl. a Dornfelderé is (német fajta, nálunk alig ismert)
- a Szent Lőrinci v. szentlőrinci hibás megnevezés (lényegében szlovakizmus a "Svatovavrinecke" tükörfordítása miatt), ennek a fajtának a szép magyar neve egyszerűen Szent Lőrinc (a német St. Laurenthez hasonlóan), még akkor is, ha a északon senki se hívja így. :)
Üdv, M.
@zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig kesergett, hogy egyik fiú sem veszi át tőle). Én az első címkével megfértem, nem mondom, hogy a legjobbak között volt, de a stílust és mondanivalót legalább értettem...és sajnos tényleg igaz úgy néz ki, amit írtam. Minden esetre azért ha van elehetőséged, csukott szemmel vedd meg :).
Láttam, tényleg szörnyű, ezek után nem mertem megvenni. Eladó mondta (szóval csak hallomás), hogy már a fiával együtt készítik a bort (ha jól emlékszem, már Fekete pince és nem -Béla a megnevezés), állítólag ő sürgette a cimkeváltást, ami a 70-es 80-as évek dizájnját követi, Béla bácsi (grafikusa?) legalább vmi világháború előttiben gondolkodott:)
@lackó: én mindig itthon vagyok, csak az nem mindig ugyanaz a hely ahol mások vannak :)
Személyes IRL adatokat többek között biztonsági okokból nem publikálok a neten.
@lackó: Én meg úgy gondolom, hogy mögé látok a szándéknak :)
Valamiért úgy érzem, hogy a Vargáék nem úgy csinálnák a fröccsöt, hogy előszőr bort készítenek és hozzátolják a fröccsöt, hanem valahogy úgy, hogy csinálnak egy 9-10vv%-os vékony lőrét (azt is pancsolva) majd azt felhígítanák vízzel fröccs töménységűre és végül abba széndioxidot nyomatnának.
Vagyis komoly megtakarítást könyvelhetnének el, hiszen egy csomó sűrítési munkát megúsznának azzal, hogy olyan hígan adhatnák el a lőrét amilyen hígan az elkészül.
@sleepless: őszintén bevallom, kövezzenek meg, de a félédes borokkal még mindig fenntartásaim vannak, valahogy nekem se eleje-se vége (persze, egy bizonyos kategóriában). 0,75-ös édes borral pedig egyszerűen nem tudok mit kezdeni, sok. Azért kíváncsiságból ki fogom próbálni.
Kíváncsi vagyok, mi a véleményed a család másik két tagjáról. Én eddig a Triast próbáltam és az jóval kevésbé tetszett, mint a szintén palotás sima (de szójátékkal ellátott) furmint. A hatalmas savak mindkettőben ott voltak. Azt beszélik egyébként, az ár csak bevezető.
Némileg groteszknek tartom a gondolatot, hogy a mesterséges módon feljavított és sűrített mustból először vacak lőrét pancsolna egy szeszipari gyár amit utána vízzel felhígítva fröccsként árulna.
@metszo_ollo: paradox helyzet, ha jó az idő, sok az ember...borongós időben meg jobb kóstolni. Bízom benne, hogy a standot nem ragadja magával semmilyen tornádó...mástól nem félek.
@BZoltan: azért géniuszozás, istenítés, magasan a legjobb nem volt, csak nekem az ebben a stílusban ilyen szépet alkotni nehéz útnak tűnik. Szerintem egyről beszélünk megint.
lackó 2011.02.13. 13:31:38
Bejegyzés: Kékfrankosok, szépen, sorban
zoli 2011.02.08. 10:10:20
A másik félrevezető dolog a frank elnevezés, ami vagy a francia vagy a frank-hun minőségbeli megkülönböztetésre utal sztem szintén téves. Ugyanis azt a vidéket, ahol többek közt Württemberg is elterül Frankennek hívják, a blaufränksch tehát a frankeni kék megnevezésre utalhat, ezt alátámasztja az olasz elnevezése is, hiszen a Franconia szintén Franken tartomány jelenti, pedig ahol ezt az elnevezést használják évszázadon keresztül Ausztriához tartozott.
Bejegyzés: Kékfrankosok, szépen, sorban
lackó 2011.01.27. 12:43:14
Az a Hetényi pedig tényleg emlékezetes, meg élvezkedős bor...meg itatós.
Bejegyzés: Kékfrankosok, szépen, sorban
e_easy 2011.01.27. 09:43:54
sopron?
A 09 Hetenyi barr-ot a hetvegen kostoltuk - aztan meg is ittuk:)
Bejegyzés: Kékfrankosok, szépen, sorban
sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.11.21. 21:28:20
A lovas bort furcsállom, hogy nem vettétek elő, 1.0-ás paci és széna illatú. A kabócás annyira nem érintett meg. De a 2007 OR emléke örök :)
Bejegyzés: Hárman a Hegyről
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.08.23. 14:54:59
Bejegyzés: Félig-meddig pá
lackó 2010.08.14. 21:12:52
Köszönöm a Szent Lőrinc-kiegészítést is.
Bejegyzés: Északi kitekintés
Muslica 2010.08.14. 13:01:14
pár kiegészítés, pontosítás:
- tudtommal nem az Alicante B. az egyetlen olyan fajta, aminek a héja és a húsa is piros/vörös, hanem pl. a Dornfelderé is (német fajta, nálunk alig ismert)
- a Szent Lőrinci v. szentlőrinci hibás megnevezés (lényegében szlovakizmus a "Svatovavrinecke" tükörfordítása miatt), ennek a fajtának a szép magyar neve egyszerűen Szent Lőrinc (a német St. Laurenthez hasonlóan), még akkor is, ha a északon senki se hívja így. :)
Üdv, M.
Bejegyzés: Északi kitekintés
lackó 2010.08.11. 09:09:52
Bejegyzés: A címke halála
zoli 2010.08.11. 08:47:35
Bejegyzés: A címke halála
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.29. 08:14:40
Személyes IRL adatokat többek között biztonsági okokból nem publikálok a neten.
Bejegyzés: Index anyánk és a fröccs
lackó 2010.07.27. 23:22:14
Bejegyzés: Index anyánk és a fröccs
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.27. 08:15:31
Valamiért úgy érzem, hogy a Vargáék nem úgy csinálnák a fröccsöt, hogy előszőr bort készítenek és hozzátolják a fröccsöt, hanem valahogy úgy, hogy csinálnak egy 9-10vv%-os vékony lőrét (azt is pancsolva) majd azt felhígítanák vízzel fröccs töménységűre és végül abba széndioxidot nyomatnának.
Vagyis komoly megtakarítást könyvelhetnének el, hiszen egy csomó sűrítési munkát megúsznának azzal, hogy olyan hígan adhatnák el a lőrét amilyen hígan az elkészül.
Én azért maradok a saját keverésű fröccsnél :)
Bejegyzés: Index anyánk és a fröccs
lackó 2010.07.23. 12:12:38
Amúgy fröccsben én is a frissen, helyben készített, Márai-vonalat képviselem, de az ötletet is megértem és jónak tartom.
Bejegyzés: Index anyánk és a fröccs
lackó 2010.07.23. 12:08:50
Bejegyzés: Orbitális jóvétel
sleepless 2010.07.22. 22:42:58
Bejegyzés: Orbitális jóvétel
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.19. 17:05:03
Bejegyzés: Index anyánk és a fröccs
lackó 2010.05.13. 11:47:01
Bejegyzés: Fesztiválszezon
metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.05.13. 09:54:04
Bejegyzés: Fesztiválszezon
lackó 2010.04.08. 08:54:28
Bejegyzés: Villányi new-age