"elevél"

Címkék

Hozzászólások

  • lackó: @zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy tö... (2011.02.13. 13:31) Kékfrankosok, szépen, sorban
  • sirdavegd: Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D A lovas bort furcsállom,... (2010.11.21. 21:28) Hárman a Hegyről
  • AG 2.0: nocsak. hol? mikortól? miért? (2010.08.23. 14:54) Félig-meddig pá
  • lackó: @Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, ho... (2010.08.14. 21:12) Északi kitekintés
  • lackó: @zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig keserget... (2010.08.11. 09:09) A címke halála

Utolsó kommentek:

lackó 2011.02.13. 13:31:38

@zoli: most csak annyit reagálnék, hogy köszönöm, tegnap Attilával kolbászt töltöttünk, úgyhogy többre nem telik :).

Bejegyzés: Kékfrankosok, szépen, sorban

zoli 2011.02.08. 10:10:20

A bevezetéshez, illetve a linkelt dolgozathoz hozzátenném a saját észrevételeimet. Jártam Württembergben, ott helyi fajtaként tartják számon, találni távoli vidékeken is, ott is a Lemberger/Limberger (pl. USA) elnevezés terjedt el, valószínűsíthetően az a régebbi. A Lvov/Lviv város és a horvát Lemberg helyett szintén Württembergben találjuk meg Lemberget, a legnagyobb helyi hegység, a Schwäbische Alb csúcsát hívják így.
A másik félrevezető dolog a frank elnevezés, ami vagy a francia vagy a frank-hun minőségbeli megkülönböztetésre utal sztem szintén téves. Ugyanis azt a vidéket, ahol többek közt Württemberg is elterül Frankennek hívják, a blaufränksch tehát a frankeni kék megnevezésre utalhat, ezt alátámasztja az olasz elnevezése is, hiszen a Franconia szintén Franken tartomány jelenti, pedig ahol ezt az elnevezést használják évszázadon keresztül Ausztriához tartozott.

Bejegyzés: Kékfrankosok, szépen, sorban

lackó 2011.01.27. 12:43:14

@e_easy: welcome in my world :D...ha gondolod, a csillagozásról olvashatsz, nekem a pontokkal gondom volt, néha még az 5 csillagot is soknak érzem :). Sopron ezúttal nem volt a merítésben, ahogy írtam, szándékos volt a déli túlsúly. Soron kívül amúgy volt egy Pfneisl burgenlandi kékfrankos, érdekes olívás-gyógyszeres jegyekkel, kis égetséggel, a Weningerekre emlékeztetett, de ez nem vakon kóstolt tétel volt.

Az a Hetényi pedig tényleg emlékezetes, meg élvezkedős bor...meg itatós.

Bejegyzés: Kékfrankosok, szépen, sorban

e_easy 2011.01.27. 09:43:54

Szep merites es az ertekeleseket nezve tul nagy kapufa nem volt. A csillagozast meg szoknom kell.

sopron?

A 09 Hetenyi barr-ot a hetvegen kostoltuk - aztan meg is ittuk:)

Bejegyzés: Kékfrankosok, szépen, sorban

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2010.11.21. 21:28:20

Ó az a 2007-es Olaszrizling... És már elfogyott az utolsó is :( .... :D

A lovas bort furcsállom, hogy nem vettétek elő, 1.0-ás paci és széna illatú. A kabócás annyira nem érintett meg. De a 2007 OR emléke örök :)

Bejegyzés: Hárman a Hegyről

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.08.23. 14:54:59

nocsak. hol? mikortól? miért?

Bejegyzés: Félig-meddig pá

lackó 2010.08.14. 21:12:52

@Muslica: köszönöm az észrevételeket, valóban elsiettem a fordítást, a helyes megfogalmazás az, hogy egyike azon ritka vitis vinifera fajtáknak, amelynek héja és húsa is vörös, un. teinturier, köszönhetően a bogyó húsában is jelen lévő antocinaninnak. És valóban, a Dornfelder is ilyen, valamint az grúz Saperavi is, de a mi Turánunk is ide tartozik.

Köszönöm a Szent Lőrinc-kiegészítést is.

Bejegyzés: Északi kitekintés

Muslica 2010.08.14. 13:01:14

Üdvözletem,
pár kiegészítés, pontosítás:
- tudtommal nem az Alicante B. az egyetlen olyan fajta, aminek a héja és a húsa is piros/vörös, hanem pl. a Dornfelderé is (német fajta, nálunk alig ismert)
- a Szent Lőrinci v. szentlőrinci hibás megnevezés (lényegében szlovakizmus a "Svatovavrinecke" tükörfordítása miatt), ennek a fajtának a szép magyar neve egyszerűen Szent Lőrinc (a német St. Laurenthez hasonlóan), még akkor is, ha a északon senki se hívja így. :)
Üdv, M.

Bejegyzés: Északi kitekintés

lackó 2010.08.11. 09:09:52

@zoli: igen, az infó helyes, már az egyik fiú is beszállt a borászatba (Béla bácsi sokáig kesergett, hogy egyik fiú sem veszi át tőle). Én az első címkével megfértem, nem mondom, hogy a legjobbak között volt, de a stílust és mondanivalót legalább értettem...és sajnos tényleg igaz úgy néz ki, amit írtam. Minden esetre azért ha van elehetőséged, csukott szemmel vedd meg :).

Bejegyzés: A címke halála

zoli 2010.08.11. 08:47:35

Láttam, tényleg szörnyű, ezek után nem mertem megvenni. Eladó mondta (szóval csak hallomás), hogy már a fiával együtt készítik a bort (ha jól emlékszem, már Fekete pince és nem -Béla a megnevezés), állítólag ő sürgette a cimkeváltást, ami a 70-es 80-as évek dizájnját követi, Béla bácsi (grafikusa?) legalább vmi világháború előttiben gondolkodott:)

Bejegyzés: A címke halála

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.29. 08:14:40

@lackó: én mindig itthon vagyok, csak az nem mindig ugyanaz a hely ahol mások vannak :)
Személyes IRL adatokat többek között biztonsági okokból nem publikálok a neten.

Bejegyzés: Index anyánk és a fröccs

lackó 2010.07.27. 23:22:14

@BZoltan: Zoli, itthon vagy már?

Bejegyzés: Index anyánk és a fröccs

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.27. 08:15:31

@lackó: Én meg úgy gondolom, hogy mögé látok a szándéknak :)
Valamiért úgy érzem, hogy a Vargáék nem úgy csinálnák a fröccsöt, hogy előszőr bort készítenek és hozzátolják a fröccsöt, hanem valahogy úgy, hogy csinálnak egy 9-10vv%-os vékony lőrét (azt is pancsolva) majd azt felhígítanák vízzel fröccs töménységűre és végül abba széndioxidot nyomatnának.

Vagyis komoly megtakarítást könyvelhetnének el, hiszen egy csomó sűrítési munkát megúsznának azzal, hogy olyan hígan adhatnák el a lőrét amilyen hígan az elkészül.

Én azért maradok a saját keverésű fröccsnél :)

Bejegyzés: Index anyánk és a fröccs

lackó 2010.07.23. 12:12:38

@BZoltan: és ha nem a gyárról beszélünk? :)

Amúgy fröccsben én is a frissen, helyben készített, Márai-vonalat képviselem, de az ötletet is megértem és jónak tartom.

Bejegyzés: Index anyánk és a fröccs

lackó 2010.07.23. 12:08:50

@sleepless: őszintén bevallom, kövezzenek meg, de a félédes borokkal még mindig fenntartásaim vannak, valahogy nekem se eleje-se vége (persze, egy bizonyos kategóriában). 0,75-ös édes borral pedig egyszerűen nem tudok mit kezdeni, sok. Azért kíváncsiságból ki fogom próbálni.

Bejegyzés: Orbitális jóvétel

sleepless 2010.07.22. 22:42:58

Kíváncsi vagyok, mi a véleményed a család másik két tagjáról. Én eddig a Triast próbáltam és az jóval kevésbé tetszett, mint a szintén palotás sima (de szójátékkal ellátott) furmint. A hatalmas savak mindkettőben ott voltak. Azt beszélik egyébként, az ár csak bevezető.

Bejegyzés: Orbitális jóvétel

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.19. 17:05:03

Némileg groteszknek tartom a gondolatot, hogy a mesterséges módon feljavított és sűrített mustból először vacak lőrét pancsolna egy szeszipari gyár amit utána vízzel felhígítva fröccsként árulna.

Bejegyzés: Index anyánk és a fröccs

lackó 2010.05.13. 11:47:01

@metszo_ollo: paradox helyzet, ha jó az idő, sok az ember...borongós időben meg jobb kóstolni. Bízom benne, hogy a standot nem ragadja magával semmilyen tornádó...mástól nem félek.

Bejegyzés: Fesztiválszezon

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.05.13. 09:54:04

jövő hétvégét céloztam meg, remélem az időjárás is kegyes lesz és a tömeg is elviselhető!

Bejegyzés: Fesztiválszezon

lackó 2010.04.08. 08:54:28

@BZoltan: azért géniuszozás, istenítés, magasan a legjobb nem volt, csak nekem az ebben a stílusban ilyen szépet alkotni nehéz útnak tűnik. Szerintem egyről beszélünk megint.

Bejegyzés: Villányi new-age
süti beállítások módosítása